Ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Χαμάτσεκ ταξίδεψε στη Δαμασκό, όπου είχε επαφές με σύρους αξιωματούχους για να επιτύχει την αποφυλάκιση των δύο ανδρών – ο ένας είναι γερμανός πολίτης – γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του.
διαρρεω αοριστος
πιονια λουλουδι
κολιε μαργαριταριων τιμες
Ο Χαμάτσεκ και οι δύο εργαζόμενοι της ΜΚΟ αφίχθησαν αεροπορικώς στην Πράγα την Πέμπτη 9 Αυγούστου.
Ούτε η εθνικότητα του δεύτερου εργαζομένου, ούτε το όνομα της οργάνωσης για την οποία εργάζονται έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα, για λόγους ασφαλείας. Επίσης ασαφείς είναι, τουλάχιστον επίσημα, οι συνθήκες υπό τις οποίες αιχμαλωτίστηκαν.
Πάντως, κατά δημοσιεύματα σε τσεχικά ΜΜΕ, οι δύο εργαζόμενοι είχαν συλληφθεί πριν από μήνες κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και κατηγορήθηκαν ότι μπήκαν παράνομα στη χώρα, χωρίς τις αναγκαίες διατυπώσεις ή τα απαραίτητα έγγραφα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Για την απελευθέρωση των δύο ανδρών χρειάστηκε μακρά διαπραγμάτευση, που διεξήγαγε κυρίως η τσεχική πρεσβεία στη Δαμασκό· η Τσεχία είναι η μοναδική χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατηρεί ανοικτή διπλωματική αποστολή στην εμπόλεμη χώρα, παρέχοντας προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες των χωρών της ΕΕ και διαδραματίζοντας συχνά μεσολαβητικό ρόλο.
«Χαίρομαι διότι καταφέραμε να διαπραγματευτούμε την απελευθέρωση των δύο ανδρών με τη συριακή πλευρά και διότι είναι καλά», αν και η εμπειρία τούς «άφησε σημάδια», ανέφερε ο Χαμάτσεκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Πράγας. Ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας επισήμανε πως είχαν μεταχθεί μετά τη σύλληψή τους «σε μια από τις πιο σκληρές φυλακές της Συρίας».
Μια εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίηση του Βερολίνου για την προσωπική εμπλοκή του Χαμάτσεκ στην υπόθεση, επισημαίνοντας ότι η απελευθέρωση των δύο εργαζομένων και η επανένωσή τους με τις οικογένειές τους πιθανότατα δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την «ταχεία και κάθε άλλο παρά γραφειοκρατική βοήθεια που μας προσέφεραν οι φίλοι Τσέχοι».
βους ανδ νοισε σημα
επιπτωση στα αγγλικα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου